Terugblik Shogi ESC/WOSC Budapest juli 2014

Aan het ESC/WOSC in Budapest deden dit jaar slechts twee Nederlandse deelnemers mee, en wel meervoudig Europees kampioen Arend van Oosten en meervoudig deelnemer ondergetekende.

Ondanks de fraaie speellocatie in een van de beroemdste hotels van een van de prettigste europese hoofdsteden lukte het niet om meer potentiële Nederlandse deelnemers te interesseren.

Arend en ik betrokken een fraai appartement nabij de speelocatie en besloten hernieuwd de stad te verkennen in plaats van de teammatches te spelen die als eerste op het programma stonden.

’s Avonds werd als opwarmertje het blitztoernooi gespeeld, 8 minuten p.p.p.p. . Daar bleek dat we niet direct in een blakende vorm verkeerden. Wel aardig was de deelname van Peter Heine Nielsen, de secondant van zowel Anand als Carlsen in enkele van hun WK matches, een schaakgrootmeester met een plezierige jeugdige uitstraling, hoewel hij de 40 al blijkt te zijn gepasseerd. In het blitztoernooi speelde ik tegen hem en verloor, nadat hij een left-side anaguma had ingenomen.

De europese deelnemers werden eerst ingedeeld in een afval-boomstructuur van 32 deelnemers. De rest speelde in het bijtoernooi, het World Open Shogi Tournament, dat traditioneel wat sterker bezet is door deelname van diverse japanse spelers. Op dag 1 was ik direct in de eerste ronde uitgeschakeld door Frederick Verheyden, de enige Belgische deelnemer. Arend hield het een ronde langer vol in het ESC en verloor van Les Blackstock. Vervolgens speelden we verder in het WOSC.

Bijzonder was, dat Karolina Styczynska uit Polen zowel het ESC als het WOSC won, alsmede de prijs voor de beste vrouwelijke deelnemer [RED. Karolina neemt in Japan deel aan een trainingsprogramma om shogi-professional bij de vrouwen te worden]. Vorig jaar, in Minsk, won een 10-jarig japans jongetje alle partijen.

De resultaten:

http://www.euroshogi2014.eu/index.php/results

Er waren twee professionals vanuit de Renmei en ook nog eens een op eigen initiatief en lady professional Madoka Kitao met haar winkeltje met boeken en shogi-varianten. En Tomohide Kawasaki, beter bekend als HIDETCHI, van de Shogi video’s.

Kortom, een mooi toernooi en de moeite waard om volgend jaar eens te bezoeken.

Michiel Boekschoten

Leave a Comment